Dupa cum stiti nu mai este mult pana la sfanta sarbatoare de Paste, asa ca m-am gandit sa prezint ,,Cum se aseaza masa festiva de Paste".
Indiferent daca va pregatiti de musafiri sau petreceti Pastele in familie, o masa elegant aranjata va va pune in spiritul sarbatorii si va adauga la semnificatia aceste zile deosebite. Cu putin efort si multa creativitate veti aduce bucuria in inimile celor dragi.
Indiferent daca va pregatiti de musafiri sau petreceti Pastele in familie, o masa elegant aranjata va va pune in spiritul sarbatorii si va adauga la semnificatia aceste zile deosebite. Cu putin efort si multa creativitate veti aduce bucuria in inimile celor dragi.Fata de masa
Recomandarea noastra e sa plasati o acoperitoare sintetica pe masa ca sa va protejati impotriva micilor accidente cum ar fi petele de vin rosu. Peste aceasta plasati fata de masa.Fata de masa poate fi decorata cu motive de Pasti, iepurasi sau oua colorate pentru familie si prieteni sau simpla, alba, mai ales daca masa este una mai formala. Important este sa armonizati fata de masa cu vesela si tacamurile. Daca fata de masa are model incarcat, atunci este dorit sa folositi o vesela cat mai simpla si viceversa. Astfel, scapati de impresia de “incarcare” si puneti mai bine in evidenta tema de Pasti.
Daca masa este una formala si aveti mai multi invitati, puteti plasa cartonase cu numele invitatilor in dreptul locurilor lor. Eventual decorati cartonasele cu motive de Pasti sau scrieti numele cu litere elegante, albe pe fond rosu sau invers.
Vesela si servetelele
Un lucru foarte important de tinut minte atunci cand faceti distributia locurilor oaspetilor este plasarea farfuriilor astfel incat fiecare sa stea cat mai comfortabil. Distanta recomandata este de aproximativ 40 de centimetri, dar aceasta depinde de numarul de invitati, de suprafata mesei si de latimea scaunelor. Orientati-va in asa fel incat invitatii sa nu fie prea inghesuiti.In general, vesela consta dintr-o farfurie de baza, lata, cu diametrul de aproximativ 28 de centimetri, pe care veti plasa celelalte farfurii,. Aceasta farfurie va ramane in permanenta pe masa, astfel incat aceasta sa nu ramana goala. Daca insa spatiul reprezinta o problema, renuntati la farfuria de baza.
Servetele e de dorit sa fie asortate cu fata de masa, fie cu model, fie simple si se aseaza intotdeauna pe partea stanga.
Tacamurile
Numarul de tacamuri depinde de numarul de feluri servite, dar nu trebuie plasate mai mult de trei tacamuri pe o parte. Daca sunt necesare mai multe, ele trebuie aduse odata cu felurile de mancare la care se folosesc.Tacamurile se plaseaza in felul urmator:
- Furculitele la stanga farfuriei, aranjate de la exterior spre interior in ordinea in care vor fi folosite: furculita de salata cel mai aproape de farfurie, apoi cea de carne.
- Cutitele la dreapta farfuriei, in acelasi mod ca furculitele. Partea ascutita trebuie sa fie orientata spre farfurie.
- Lingura la dreapta farfuriei, cel mai in exterior.
- Tacamurile de desert vor fi asezate deasupra farfuriei si de obicei sunt aduse cu putin inainte de servirea lui.
Paharele
Lasati vinul sa decanteze intr-o carafa inainte sa-l serviti.
1.Pahar de apă .................. 1.Pahar de sherry
2.Pahar de vin alb ................ 2.Pahar de ţuică
3.Pahar de vin roşu............... 3.Pahar de lichior
Accesorii pentru masa
Solnitele trebuie plasate in dublu exemplar la ambele capete ale mesei. Daca intentionati sa serviti unt, acesta trebuie pus intr-un un vas acoperit inainte ca oaspetii sa se aseze la masa. Cutitul pentru unt este mai scurt si plasat pe recipientul pentru unt, in stanga.
Painea poate fi servita sub forma de chifle sau baghete. Baghetele se taie in felii in unghi. Ambele se plaseaza in cosulete acoperite cu un servet alb si sunt distribuite in mod egal pe suprafata mesei.
Daca sunt necesare, scrumierele se aduc la masa odata cu desertul.
Piesa ornamentala centrala
Piesa ornamentala se aseaza in centrul mesei si nu trebuie sa fie prea inalta sau prea lata, astfel incat oaspetii sa se poata vedea si vorbi comfortabil.Piesa centrala poate fi alcatuita din diverse componente: flori, portelan, feluri de mancare mai deosebite, in functie de imaginatia si resursele dumneavoastra.
Florile pot fi fie uscate fie proaspete, in general de sezon. Le puteti armoniza cu lumanari, fie intr-un sfesnic elegant in centrul aranjamentului, fie distribuite pe margini. Lumarile sunt de obicei albe, cilindrice si noi pentru ocaziile formale. Pentru o masa in familie sau intre prieteni, ele pot fi colorate. Nu folositi lumanari parfumate, aroma lor intrand in conflict cu a mancarii.
Ca sa va pastrati in armonie cu sarbatorile de Pasti, puteti crea un ornament alcatuit dintr-un fel de mancare, cum ar fi un cosulet cu oua vopsite in diverse culori si decorate cu diverse modele, sau friptura de miel ornata apetisant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu